LA RIGGIOLA Handmålat kakel från Vietri sul Mare

Vill du förnya ditt kök och letar efter de vackraste handgjorda kakelplattorna från Italien har du kommit rätt. La Riggiola på Rörstrandsgatan har allt du kan önska dig när det gäller italienskt kakel och klinker. Plattorna tillverkas för hand av hantverkare enligt 100-åriga traditioner. Färgerna och glasyrerna blandas för hand efter hemliga recept som går i arv i generationer. Du kan välja mellan enfärgade plattor i olika tekniker, pensel, handgjorda glasyrer, krackelerade eller spraymålade men också traditionella mönster med historia från Amalfikusten, Vietri sul Mare. I Tradizione kollektionen kan du hitta de vackraste motiven, en del så gamla som 2000 år.  

kakel butik Stockholm

Kakelmönster från Medelhavet - en anrik tradition hos La Riggiola i Stockholm

Gamla kakelmönster från Medelhavet, särskilt de från regionerna Vietri sul Mare och Sicilien, är kända för sin rika historia och färgglada estetik. Dessa kakelmönster har en lång tradition som sträcker sig tillbaka till antiken och har influerats av olika kulturer och civilisationer som har präglat Medelhavsområdet genom årtusendena.

Vietri sul Mare: Vietri sul Mare är en kuststad i södra Italien, känd för sin keramikproduktion. De lokala keramikverkstäderna i Vietri sul Mare har en tradition som går tillbaka till 1600-talet. Deras kakelmönster är kända för att vara ljusa och livliga med en övervägande användning av färger som blått, grönt, gult och rött.

De vanligaste mönstren från Vietri sul Mare inkluderar motiv som solrosor, citroner, fiskar och andra marina element. Dessa mönster återspeglar stadens nära anknytning till havet och det omgivande landskapet. Kaklade bordskivor, keramiska kakelplattor och dekorativa keramiska föremål är några av de produkter som tillverkas med dessa vackra mönster.

Sicilien: Sicilien, den största ön i Medelhavet, har också en rik tradition av keramikproduktion och kakelmönster. Sicilianska kakelmönster är kända för sin mångfald och påverkas av det historiska arvet från olika civilisationer som har bosatt sig på ön, inklusive greker, romare, arabiska och normanner.

De typiska mönstren från Sicilien inkluderar geometriska former, arabiska inslag och blommiga motiv. Mönstren är ofta mycket detaljerade och innehåller en rad olika färger som blått, gult, grönt och rött. Sicilianska keramiska föremål inkluderar tallrikar, vaser, krukor och kakelplattor som ofta används som dekorativa element i hemmet.

De gamla kakelmönstren från både Vietri sul Mare och Sicilien är inte bara vackra konstverk utan också viktiga kulturskatter som bär på historien och traditionerna från Medelhavsområdet. Dessa mönster har också haft en betydande påverkan på modern keramisk konst och design.